Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Drukuj

ULC a bezpieczeństwo latania w AR
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2013, o 07:20 

imię i nazwisko użytkownika: waclaw kokot
Witam, i przkazuję ciekawoskę z Dziennika Urzędowego ULCu.
Te wszystkie nudne przepisy i prawo lotnicze wydają się tylko przeszkadzać w lataniu. Wydawałoby się, że ULC tylko mnoży urzędnicze przeszkody i utrudnia dostęp do normalnego latania i wydaje jakieś bzdurne zakazy i nakazy, wyśmiewane nawet w piosenkach i dowcipach. Podczas gdy, tymczasem ULC wydał taki Dziennik Urzędowy wychodzący na przeciw potrzebom aż 26 Aeroklubów Regionalnych w zakresie dofinansowanie poprawy bezpieczeństwa lotów i infrastruktury lotniskowej :
http://edziennik.ulc.gov.pl/DU_ULC/2012/97/akt.pdf
Mamy tu dofinansowanie do radiostacji lotniczych pokładowych i naziemnych, GPSów, transponderów, wielu spadochronów, systemów antykolizyjnych, a nawet kosiarek i ciągnika rolniczego. Miejmy nadzieję, że to nie ostatni taki Dziennik i też się kiedyś załapiemy.
Pozdrawiam WK

Re: ULC a bezpieczeństwo latania w AR
PostNapisane: 15 gru 2013, o 19:15 

Zbliża się kolejny rok budżetowy 2014 - tak samo w ULC-u.
Warto więc pomyśleć o naszych potrzebach sprzętowych związanych z bezpieczeństwem latania i z nowym pasem startowym. Myślę, że dwa TRANSPONDERY - do szybowców powininny zostać przyznane w nowym budżecie ULCu dla AR. Z powodu bliskości MATZ Malbork moglibyśmy częściej dostawać zgodę na latanie pod kontrolą w czynnej strefie TSA01, a chociaż na przelot dwóch szybowców na południe przez czynną strefę i powrót wieczorem do domu.
Miałem taki przelot na Jantarze AF bez transpondera, gdy wieża Malbork - wcześniej powiadomiona telefonicznie dała zgodę na mój przelot w czynnej strefie TSA01 przez Pasłęk do Zalewa i dalej - w Polskę. Ponieważ miałem pełnozakresowe radio - nawiązałem kontakt z wieżą MATZ i zgłosiłem wejście i wyjście ze strefy (zgłosiłem po polsku chociaż cała korespondencja MATZ była w jakimś zamorskim - wyspiarskim języku). Również latanie szybowcem jest możliwe w czynnej strefie- bo wiemy, że ta "czynność strefy" TSA01 jest zmienna i można uzgodnić latanie również poza ATZem. Kiedyś uda się nam osiąganie większej wysokości niż FL105 dla zdobycia przewyższenia ponad 3000m do "Złotej szybowcowej". A mając transponder, łatwiej uzyskać zezwolenie Informacji na taki lot (IFR/VFR w strefie TMA Gdańsk)
http://www.aviation.home.pl/old/procedury/altitude.html oraz
http://www.authorstream.com/Presentatio ... owerpoint/
Byćmoże dwa TRANSPONDERY są sposobem na zwiększenie aktywności lotniczej (czyli bezpiecznego zarabiania AE).
Ale również walec jest potrzebny. Walec jest potrzebniejszy niż kosiarka - bo często używany - wyręcza kosiarkę. Po prostu gniecie trawę w zarodku i też kopce kretów. Zbawienne skutki wałowanie pasa trawiastego poznałem w Przasnyszu, Jelonce i Gryźlinach. Dobrze uwałowany pas wygląda jak betonowy (tylko że zielony).
To jest do zgłoszenia. Oby się udało ...\
Pozdrawiam WK

Re: ULC a bezpieczeństwo latania w AR
PostNapisane: 27 wrz 2025, o 13:37 

Potrzebna pomoc
psychologa. Od kilku już lat modne stało się wspomaganie psychologa w trudnych sytuacjach, nawet przed maturą. Kiedyś za moich czasów - nie do pomyślenia. Wszyscy byliśmy zdrowi, znaczy normalni. Nikt nie miał tatuaży i ich nie potrzebował. Teraz ustawienie mentalne zawodnika w każdym sporcie przez psychologa jest niezbędne. Faktycznie nasza drużyna siatkówki (sport preferowany przez szybowników) mając matchball w trzecim secie zdołała wygrać Olimpiadę w pięciu setach w Meksyku? Tego bez silnej psychologii i to drużynowej - nie wytłumaczysz. . Nasze obie Szybowcowe Kadry Narodowe mają zajęcia z dobrym psychologiem w spódnicy i bardzo cenią sobie efekty szkolenia. Jakim trzeba być siłaczem, żeby wyjść z sytuacji beznadziejnej i zamienić klęskę w sukces. A szybownicy to potrafią !! Codziennie walczymy ze stresem i dołkami - a latać trzeba dobrze. Wszystko zostawić na dole i cieszyć się perfekcyjnym lataniem jak ptak.
Nie od parady wprowadzono specjalny druczek na badaniach lotniczo-lekarskich abyś sam ocenił siebie czy jesteś normalny i nagle nie zbzikujesz w locie. A pamiętaj, że jesteś sam w kabinie, a wokoło jest żywioł powietrzny. Do tego na końcu formularza podpisujesz oświadczenie, że nie podejmiesz czynności lotniczych gdy nie będziesz pewny swojego stanu zdrowia przed startem. Nawet minutę przed startem, siedząc już w kabinie możesz jednak wysiąść. Współzawodnictwo w dniu lotnym nie musi być ogłoszone ale każdy z nas czuje tę rywalizację, kto dłużej, kto dalej, kto wyżej. Czy pokonałem instruktora, czy kolega lata na byle czym, a ja siedzę od 2 godzin na ziemi, bo spadłem i tylko go obserwuję.
Mamy w magazynku zakupiony przez ULC transponder podnoszący bezpieczeństwo lotu w przestrzeni kontrolowanej tylko nie wiadomo skąd zasilić to ustrojstwo w szybowcu dłużej niż pół godziny napięciem 14,5 V. Raczej pasuje on do samolotu. Natomiast mam zastosowanie dla dwóch Flarmów w szybowcach lecących na przelot w parze. Oprócz bezpieczeństwa lotu pozwala on bez gadania podglądać warunki u kolegi lecącego nawet 5 km od nas. Natomiast pod wielką chmurą lub na bezchmurnej dwa flarmy są bezcenną pomocą w trudnych sytuacjach parterowych ( gdy nie ma czasu na pogawędki) i w każdej innej sytuacji przelotowej.
W sytuacji niebezpiecznej lub tylko zagrażającej bierzemy się za bary z problemem i lądujemy bezpiecznie.
Pozdrawiam Wacek

Załączniki:
Komentarz: Kolejność do lądowania 1 ,2 ,3 ,4
895A7829.jpg
895A7829.jpg [ 1.02 MiB | Przeglądane 1970 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]